Hallå där Ingar Lindholm

Hallå där Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling. Miljö- och hållbarhetsfrågor är en av de största och mest bevakande samhällsfrågorna just nu. Hur gör du för att hålla koll på det massiva nyhetsflödet i detta område?

– Det är en stor utmaning att hänga med i allt som sägs och skrivs inom hållbarhetsområdet! Jag följer förstås det allmänna nyhetsflödet, men jag håller också koll på en del saker som kanske inte är så intressanta för allmänheten, om utvecklingen av de system som används inom hållbarhetsarbetet idag. Redaktionen har också en extremt välfylld inkorg att hantera med mängder av pressmeddelanden och andra tips.

Det är en strid ström av nyheter varje dag, hur vet du vad som är viktigast för dina läsare?

– Våra läsare är arbetar med hållbarhet, men på olika sätt. Allt vi skriver är inte intressant för alla. En del miljönyheter som får mycket utrymme i annan media utelämnar vi till förmån för nyheter som är viktiga för vår målgrupp. Det kan till exempel handla om nya verktyg eller regelverk inom miljöområdet. För att hålla koll på vad som är viktigt för läsarna försöker jag att prata med dem med jämna mellanrum. Ibland ringer jag upp, ibland möts vi på olika event. Jag följer också statistiken från våra digitala kanaler.

Vilket är ditt bästa tips för att sortera och prioritera i flödet?

– En välorganiserad inkorg är nog mitt bästa tips i nuläget för att få kontroll på den delen. Och en bra struktur som ger överblick över helheten – eposten står ju bara för en del av inflödet till vår redaktion. Prioriteringstips är svårare att ge – det är ett pussel där vi vill få med olika ämnen och nyheter från olika delar av Sverige, och internationellt.

Om man har ett bra tips till tidningen, hur uppmärksammar man MU bäst på den?

– Skicka ett mejl till vår gemensamma inkorg info@miljo-utveckling.se, det är mitt bästa råd! Om någon vill tipsa oss i ett känsligt ärende så rekommenderar jag att man ringer till någon av oss på redaktionen från en privat telefon, inte jobbmobilen.

Vilken är Miljö & Utvecklings bästa nyhet den senaste tiden?

– EU:s taxonomi och EU:s krav på hållbarhetsrapportering är två frågor som intresserar våra läsare och där det hänt saker som många velat läsa om. Skogen är också ett hett ämne nu och vår krönikör Mikael Karlssons text om bioenergi har lästs av många, liksom artikeln om Sveaskogs nya inriktning. Men vår mest lästa artikel någonsin var den där tre miljöexperter uttalade sig om coronapandemins påverkan på klimatutsläppen. Den har visats över 30 000 gånger!

Läs artikeln: Tre miljöexperter: Så påverkas klimatet av coronaviruset

Läs krönikan: Bioenergi är inte svartvitt

Läs artikeln: Sveaskogs nya inriktning kritiseras av miljörörelsen

Läs artikeln: EU:s taxonomi är här – fastighetssektorn pustar ut

Läs artikeln: Nytt EU-förslag om hållbarhetsrapportering oroar